Als een patiënt BRMO drager is
Volg de stappen in de infographic en neem contact op met je BRMO-casemanager van de GGD.
lees meerAls een patiënt BRMO drager is
-
Deze stappen worden verder toegelicht in dit artikel.
-
Om de patiënt te informeren kan je het volgende informatiemateriaal gebruiken.
-
In de eerste lijn zijn in principe geen aanvullende maatregelen nodig bij patiënten die BRMO-positief zijn. Uiteraard gelden wel de algemeen gebruikelijke hygiënemaatregelen, met name de strikte toepassing van handhygiëne. Lees hiervoor deze folder van het RIVM.
Bij contact met bloed of ander lichaamsvocht, secreta en excreta, slijmvliezen, niet-intacte huid of materialen die (mogelijk) besmet zijn, worden aanvullende maatregelen geadviseerd. Gebruik dan bijvoorbeeld handschoenen, disposable beschermende kleding en/of (bij kans op spatten) gezichtsbeschermers. Voor andere zorgverleners (zoals thuiszorg of in de tweede lijn) zijn meestal aanvullende maatregelen van toepassing. (Bron: NHG-richtlijn: Infectiepreventie, mei 2017)
Maatregelen bij resistente bacteriën die zich verspreiden via contact
Maatregelen bij resistente bacteriën (BRMO) die zich verspreiden via druppels en contact
Richtlijnen antibiotica
De NHG heeft richtlijnen opgesteld over het voorschrijven van antibiotica per ziektebeeld.
bekijk de richtlijnen hierFTO’s juist antibiotica-gebruik
Antibioticaresistentie is een wereldwijd probleem. De verwachting is dat in 2050 jaarlijks 10 miljoen mensen overlijden aan de gevolgen van ABR. De meeste antibiotica worden voorgeschreven door de eerste lijn (in absolute getallen). Huisartsen zijn voor GAIN dan ook belangrijke partners om ABR tegen te gaan. Onze ambitie is dat iedere huisartsenpraktijk in de GAIN-regio elke twee jaar een FTO organiseert rondom antibiotica. Wij dragen de kosten die aan een aantal FTO’s verbonden zijn.
lees meerFTO’s juist antibiotica-gebruik
Antibioticaresistentie is een wereldwijd probleem. De verwachting is dat in 2050 jaarlijks 10 miljoen mensen overlijden aan de gevolgen van ABR. De meeste antibiotica worden voorgeschreven door de eerste lijn (in absolute getallen). Huisartsen zijn voor GAIN dan ook belangrijke partners om ABR tegen te gaan. Onze ambitie is dat iedere huisartsenpraktijk in de GAIN-regio elke twee jaar een FTO organiseert rondom antibiotica.
-
GAIN biedt een divers aanbod aan FTO’s rondom antibioticagebruik aan. Wij dragen de kosten die aan een aantal FTO’s verbonden zijn. Wil je één van onderstaande FTO’s organiseren? Laat het ons weten!
Je kunt dit doorgeven via secretariaat@zorgnetwerk-gain.nl.
Benieuwd naar meer? Lees dan de flyer.
We horen het ook graag als er langs een andere weg een FTO rondom antibioticaresistentie georganiseerd is. Zo krijgt GAIN zicht op het aantal FTO’s binnen ons netwerk: belangrijke informatie voor de volgende subsidieronde en dús voor onze gezamenlijke ambitie.
-
Hoe scoort jouw huisartsenpraktijk in het voorschrijven van antibiotica tegenover andere praktijken? En hoe presteer je vergeleken met landelijke benchmarkgegevens? Het SABEL FTO koppelt je eigen voorschrijfcijfers aan ICPC-codes. Dat geeft inzicht!
Focus van het FTO
In het SABEL FTO behandelt een huisarts-expert de volgende onderwerpen:
- Hoeveel antibiotica schrijft jouw praktijk voor bij luchtweg-, urineweg- en huidinfecties?
- Hoe verhouden die cijfers zich tot de aantallen van de praktijken in jouw FTO-groep en tot de landelijke benchmarkwaarden?
- Is de keuze voor antibiotica conform richtlijn?
- Achtergronden rond voorschrijven van antibiotica bij veelvoorkomende infecties;
- Basiskennis over het ontstaan en verspreiden van antibioticaresistentie (ABR);
- Communicatie met patiënten over al dan niet voorschrijven van antibiotica;
- Casuïstiek;
- Lokale resistentiecijfers (optioneel, als een arts-microbioloog beschikbaar is).
Tijdsinvestering
Het FTO duurt 1,5 tot 2 uur.
Voorbereiding
Vóór het SABEL FTO wordt informatie uit het HIS verzameld. Je geeft toestemming voor data-extractie door VIP calculus. De ICPC codes en antibioticavoorschriften worden geanonimiseerd geëxtraheerd. Een speciaal opgeleide huisarts-expert beoordeelt de gegevens en verzorgt het FTO. Deze data-extractie duurt ca. zes weken; GAIN draagt de kosten.
Aanmelden en meer informatie
Wil je jouw FTO-groep aanmelden of heb je vragen? Neem contact op met het secretariaat.
-
Ben je huisarts of apotheker en wil je een verbeterslag maken in het voorschrijven van antibiotica? Met de e-learning en het escape-spel van GAIN doe je dat op een leuke manier.
Focus van het FTO
- Inzicht in de risico’s van antibioticaresistentie.
- Kennis van de werkingsmechanismen van antibiotica en het ontstaan van resistentie.
- Begrip van de antibioticakeuzen in NHG-standaarden.
- Escape-spel (digitaal of fysiek): oefening in doelmatig voorschrijven van antibiotica (met name UWI en LWI).
- Reflectie op eigen spiegelinformatie.
TijdsinvesteringHet FTO duurt 1,5 uur. Vooraf volgen alle deelnemers afzonderlijk de e-learning; dit kost ongeveer 1 uur tijd.
Voorbereiding
Vóór het FTO verzamel je informatie uit het HIS. De gegevens zijn nodig voor de reflectie op de eigen spiegelinformatie. Er staan instructies hoe je deze data-extractie zelf kan uitvoeren. Dit FTO is gratis beschikbaar.
Meer informatie
Benieuwd naar meer? Lees dan de flyer of ga meteen aan de slag. Houd er rekening mee dat je moet inloggen bij IVM vóór je toegang krijgt tot het instructiemateriaal.
-
Veel te vaak worden antibiotica-allergieën geregistreerd als potentieel levensbedreigende type I-allergie. Maar liefst 90% van die registraties is onterecht. Dat leidt tot minder behandelopties en meer antibioticaresistentie. Dit FTO richt zich op het verminderen van onterechte antibiotica-allergieregistraties in de eerste lijn.
Focus van het FTO
- Onderscheiden van bijwerking, allergie en overgevoeligheid.
- Herkennen en registreren van een nieuwe antibiotica-allergie.
- Evalueren en opschonen van bestaande registraties.
- Onterechte registratie voorkomen door heldere afspraken.
- Blootleggen belangrijkste aandachtspunten in de praktijk, via kennistoets en casuïstiek.
- Spiegelen eigen beleid aan beleid van andere praktijken.
TijdsinvesteringHet FTO duurt 1,5 tot 2 uur.
Aan de slag
De FTO-module Antibiotica-allergie is gratis beschikbaar.
-
Terughoudend antibioticabeleid bij kinderen is niet altijd even makkelijk. Je krijgt te maken met bezorgde ouders die het liefst zien dat hun kind morgen weer beter is. En voor jonge kinderen gelden soms andere eerste keus-antibiotica dan bij volwassenen. Het FTO Antibioticabeleid bij kinderen wordt je kosteloos aangeboden door het IVM (Instituut Verantwoord Medicijngebruik).
Focus van het FTO
- Hoe ga je om met de vraag van ouders om een antibioticum voor hun zieke kind?
- Welk antibioticum kies je bij welke bacteriële aandoening?
- Handel je in de praktijk volgens de laatste richtlijnen?
TijdsinvesteringHet FTO duurt 1,5 uur.
Aan de slag
De FTO-module Antibioticabeleid bij kinderen is gratis beschikbaar via de website van het IVM. Houd er rekening mee dat je moet inloggen vóór je toegang krijgt tot het instructiemateriaal.
-
Bij urineweginfecties (UWI) wordt het vaakst afgeweken van de voorschriftrichtlijnen voor antibiotica. De keuze van de behandeling hangt bovendien af van het type patiënt. Het IVM (Instituut Verantwoord Medicijngebruik) ontwikkelde 3 verschillende FTO-modules en een handleiding:
- Module over UWI, gebaseerd op de NHG-standaard 2020.
- Module over UWI bij kwetsbare ouderen, gebaseerd op de NHG- en Verenso-richtlijnen.
- Module over UWI binnen verpleeg- en verzorgingshuizen (inclusief diagnostiek).
- Handleiding met een verdieping voor het werken met prescriptiegegevens over UWI.
Tijdsinvestering
Deze FTO’s duren 1,5 uur.
Aan de slag
De modules en handleiding zijn gratis beschikbaar via de website van het IVM. Houd er rekening mee dat je moet inloggen vóór je toegang krijgt tot het instructiemateriaal.
Hygiëne en infectiepreventie in de huisartsen- praktijk HIP in de HAP
Wat is het doel van HIP in de HAP?
Het project hygiëne en infectiepreventie in de huisartsenpraktijk (HIP in de HAP) heeft tot doel de infectiepreventie in de eerste lijn te verbeteren. Hierdoor worden zorginfecties voorkomen en kan antibioticaresistentie worden tegen te gaan. We hebben het over handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen, scheiding ‘schoon’ en ‘vuil’ en afvalstromen. Ook gaat het over reiniging, desinfectie en sterilisatie van instrumentarium. Waar kun jij als zorgverlener winst halen?
lees meerHygiëne en infectiepreventie in de huisartsen- praktijk HIP in de HAP
Wat is het doel van HIP in de HAP?
Het project hygiëne en infectiepreventie in de huisartsenpraktijk (HIP in de HAP) heeft tot doel de infectiepreventie in de eerste lijn te verbeteren. Hierdoor worden zorginfecties voorkomen en kan antibioticaresistentie worden tegen te gaan. We hebben het over handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen, scheiding ‘schoon’ en ‘vuil’ en afvalstromen. Ook gaat het over reiniging, desinfectie en sterilisatie van instrumentarium. Waar kun jij als zorgverlener winst halen? Wij brengen de sterke en zwakke punten in je huisartsenpraktijk in beeld. Zo weet jij waar je staat. Vervolgens ga je zelf aan de slag met onze ondersteuning. Wij bieden 10 verbetertrajecten, kosteloos (subsidie Rijksoverheid) aan in 2024 aan huisartsenpraktijken in onze regio.
Dit project is een samenwerkingsverband tussen de zorgnetwerken Rezisto en GAIN, uitgevoerd door projectmedewerkers van meerdere betrokken GGD’en en medewerkers uit de huisartsenpraktijk.
-
Huisartspraktijken ontvangen dagelijks patiënten met infecties. Infecties worden veroorzaakt door micro-organismen, zoals bacteriën en virussen. Infecties met resistente bacteriën zijn moeilijk te behandelen. Ook zijn steeds vaker mensen drager van een resistente bacterie, zonder daar ziek van te zijn. De verspreiding van resistente bacteriën leidt ertoe dat steeds meer kwetsbare mensen blootgesteld worden en het aantal moeilijk of niet te behandelen infecties toeneemt.
Een recent ECDC-rapport[1] laat zien dat er jaarlijks in Europa meer dan 670 000 infecties veroorzaakt worden door resistente micro-organismen. Volgens berekeningen waren er jaarlijks circa 33000 doden te wijten aan antimicrobiële resistentie (AMR) in Europa, waarvan 4982 infecties en 206 sterfgevallen in Nederland[2]. Wil je meer weten over antibioticaresistentie en hoe dit ontstaat? Bekijk dan het filmpje van het RIVM of lees meer op de site Zorg voor beter.
[1] European Centre for Disease Prevention and Control. (2022). Antimicrobial resistance surveillance in Europe. https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Joint-WHO-ECDC-AMR-report-2022.pdf
[2] Cassini, A., Högberg, L.D., Plachouras, D., Quattrocchi, A., Hoxha, A., Simonsen, G.S., … Monnet, D.L. (2019). Attributable deaths and disability-adjusted life-years caused by infections with antibiotic-resistant bacteria in the EU and the European Economic Area in 2015: a population-level modelling analysis. Lancet Infectious Diseases, 19(1), 56–66. https://doi. org/10.1016/S1473-3099(18)30605-4.
-
Wij richten ons op doktersassistenten, huisartsen (in opleiding) en praktijkondersteuners, werkzaam in de huisartsenpraktijk.
-
Tijdens deze audit wordt de NHG-richtlijn infectiepreventie in de huisartsen- en verloskundigenpraktijk getoetst door een deskundige infectiepreventie. De audit is ontwikkeld in samenwerking met de regio Rezisto en is getest in meerdere huisartsenpraktijken.
-
- Je ontvangt kosteloos een maatwerk adviesrapport van een deskundige op het gebied van infectiepreventie. Dit rapport kun je bijvoorbeeld gebruiken ter voorbereiding op een praktijkaccreditatie van de NPA of HAZO24;
- De implementatiegidsen helpen je om bepaalde onderdelen op infectiepreventie / hygiëne gebied te verbeteren;
- Tijdens de gehele implementatie mag je kosteloos advies vragen aan een van onze deskundige infectiepreventie;
- In overleg kan de deskundige die het verbetertraject afneemt de resultaten van de audit meteen terugkoppelen aan de medewerkers in bijvoorbeeld een koffie- of lunchpauze.
-
- Een dagdeel (4 uur) waarop de deskundige infectiepreventie mee mag kijken met de werkprocessen in je huisartsenpraktijk;
- Een kwartier tijd van 1 medewerker als voorbespreking op de audit.De huisartsenpraktijk is zelf verantwoordelijk voor het implementeren van eventuele verbeterpunten, wij adviseren hiervoor een medewerker verantwoordelijk voor te maken.
Denk bijvoorbeeld aan: doktersassistenten, huisartsen (in opleiding), praktijkmanagers of praktijkondersteuner. Deze medewerker kan gedurende het traject kosteloos advies vragen aan een deskundige.
-
Behalve de praktische adviezen uit het auditrapport, bieden wij je implementatiegidsen aan met tips en leuke producten zoals: video’s, werkplekreminders, presentaties en kaarten om het gesprek over hygiëne aan te gaan. Hier kan de praktijk zelf op een praktische manier mee aan de slag. De onderwerpen van deze implementatiegidsen zijn onder andere: handhygiëne, persoonlijke hygiëne, reiniging, desinfectie & sterilisatie en reiniging en desinfectie van ruimten, meubilair en voorwerpen.
-
Wil je meedoen? Stuur een email naar: secretariaat@zorgnetwerk-gain.nl en vermeld de volgende gegevens: uw naam en telefoonnummer, naam praktijk, aantal locatie(s) praktijk, voorkeur voor weeknummer/ dag voor locatiebezoek.
Huisartsenpraktijken kunnen zich aanmelden tot oktober 2024.
Neem bij vragen of voor meer informatie gerust contact met ons op:
Infectiepreventie binnen de huisartsenpraktijk
Op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) vind je richtlijnen voor infectiepreventie in de huisartsenpraktijk. De belangrijkste punten staan samengevat in de Praktijkorganisatierichtlijn Infectiepreventie in de huisartsen- en verloskundigenpraktijk.
lees meer