Aan de slag met infectiepreventie DI voucher voor 24 uur
Wil je binnen jouw zorgorganisatie aan de slag met infectiepreventie? Zorgnetwerk GAIN vergoedt de kosten om een Deskundige Infectiepreventie 24 uur in te zetten!
lees meerAan de slag met infectiepreventie DI voucher voor 24 uur
Wil je binnen jouw zorgorganisatie aan de slag met infectiepreventie? Zet nu kosteloos een deskundige infectiepreventie (DI) in! Door het invullen van een Quickscan Infectiepreventie, komen de grootste knelpunten voor jouw organisatie naar voren. Het vervolg wordt in overleg tussen jou en de DI bepaald. De DI ondersteunt bijvoorbeeld met het meten en verbeteren van handhygiëne, scholing, het oprichten van een Infectiepreventie Commissie of het uitvoeren van een infectiepreventie audit.
Zorgnetwerk GAIN vergoedt de kosten om de DI 24 uur in te zetten!
Achtergrond
Eén van de doelstellingen van Zorgnetwerk GAIN is het bevorderen van infectiepreventie bij organisaties in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en wijkverpleging. De deskundige infectiepreventie zal ondersteunen bij uitvoering van één of meerdere van onderstaande activiteiten:
- Oprichten/begeleiding Infectiepreventie Commissie;
- Scholing op het gebied van infectiepreventie;
- Opleiden van aandachtsvelders infectiepreventie/hygiëne kwaliteitsmedewerkers;
- Infectiepreventie Audit;
- Meting naleving handhygiëne (Schone Handen Helpen) en/of gebruik handschoenen (Goed Gebruik Handschoenen).
Voorwaarden
De DI is gecertificeerd en heeft ervaring in de langdurige zorg en/of gehandicaptenzorg en is verbonden aan een afdeling infectiepreventie van een ziekenhuis of GGD in de buurt. Mocht er nog geen contact zijn gelegd met een DI, dan helpt Zorgnetwerk GAIN met het leggen van contact. De organisatie sluit zelf een contract af met de DI.
De voorwaarden en toelichting van de voucherregeling inzet deskundige infectiepreventie is hier te vinden.
Aanvraagformulier
Klik op onderstaande button voor het aanvraagformulier:
Let op: sla het document na het invullen op je computer op en stuur deze naar ons secretariaat via: secretariaat@zorgnetwerk-gain.nl.
Speel de escape challenge!
Zorgnetwerk GAIN heeft een leuk escapespel gemaakt om met jouw team in de langdurige zorg te spelen. Tijdens dit spel wordt jullie kennis op het gebied van persoonlijke hygiëne, handhygiëne en handschoengebruik op de proef gesteld. Lukt het jullie om de codes te ontcijferen en de kluis te openen?
Lees meerSpeel de escape challenge!
Hygiëne en infectiepreventie | Escape challenge
Ga de uitdaging aan en speel onze escape challenge! Als deelnemende afdeling ontvang je van ons een dossiermap. Tijdens de challenge is het de bedoeling dat jullie op basis van de materialen in de dossiermap de kluis gaan openen.
De kluis zit ook in de dossiermap. Dit is een kleinere map, waaraan twee handsloten zijn bevestigd. De juiste codes kunnen jullie ontcijferen door het toepassen van jullie kennis op het gebied van persoonlijke hygiëne, handhygiëne en handschoengebruik. In de dossiermap zitten alle materialen die jullie nodig hebben voor het spel.
Voor: teams in de thuiszorg, gehandicaptenzorg en verpleeg- en verzorgingshuizen in regio Gelderland.
Spelers: 2 tot max. 8 personen
Tijd: +/- 30 min, maar wie weet doen jullie het sneller 😉
Wat: je ontvangt een dossiermap met alle materialen die jullie nodig hebben voor het spel, incl een instructie.
Meedoen?
Vraag de escape challenge nu aan via secretariaat@zorgnetwerk-gain.nl. Het team met de snelste tijd van het kwartaal ontvangt een leuke attentie!
Project | Netwerk-bijeenkomsten Gehandicaptenzorg Gehandicaptenzorg
In dit project organiseren we netwerkbijeenkomsten rondom het thema infectiepreventie voor de gehandicaptenzorg. Om kennis te delen, van elkaar te leren en elkaar te inspireren.
De eerste bijeenkomst is gepland op 16 september 2024.
Project | Netwerk-bijeenkomsten Gehandicaptenzorg Gehandicaptenzorg
Omschrijving project
De meeste zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg staan nog aan het begin van het op een methodische manier werken aan het verbeteren en het borgen van goede infectiepreventie. Landelijke of regionale initiatieven om hier mee aan de slag te gaan, zijn vaak weinig specifiek voor het werken met deze doelgroep óf geven geen oplossingen voor de problemen en dilemma's waar binnen de gehandicaptenzorg tegenaan gelopen wordt.
Daarnaast zijn er maar weinig gehandicaptenzorgorganisaties die een deskundige infectiepreventie in dienst hebben, waardoor de infectiepreventie adviseurs (indien aanwezig) binnen de organisatie vaak degene zijn met het hoogste deskundigheidsniveau op het gebied van hygiëne, infectiepreventie en uitbraakmanagement.
Om zowel inhoudelijk als procesmatig van elkaar te kunnen leren, kennis te delen én elkaar te inspireren, gaan we aan de slag met een project dat toewerkt naar regionale netwerkbijeenkomsten voor organisaties in de gehandicaptenzorg. En dan bij voorkeur de daar in dienst zijnde infectiepreventie adviseurs of beleidsmedewerkers.
Kortom: we zoeken jou! Ben je infectiepreventie adviseur, beleidsmedewerker of houd jij je op een andere manier bezig met infectiepreventie binnen jouw gehandicaptenzorginstelling? Sluit je aan en neem deel aan de netwerkbijeenkomsten (in 2024 1x fysiek en 1x online). Deelname is kosteloos.
Meer informatie? Mail projectleider Els Nijenhuis: e.nijenhuis@zozijn.nl.
Save the date: De volgende (online) bijeenkomst is op 9 december a.s. Heb je deze eerste bijeenkomst gemist, maar wil je wel graag aansluiten bij de vervolgbijeenkomsten? Mail dan naar: secretariaat@zorgnetwerk-gain.nl.
Het doel
Het opzetten van netwerkbijeenkomsten rondom het thema infectiepreventie voor medewerkers van de verschillende gehandicaptenzorgaanbieders in de regio, die zich bezighouden met infectiepreventie binnen hun organisatie. Om kennis te delen, van elkaar te leren en elkaar te inspireren.
Dit project is een samenwerking met IP & AMR zorgnetwerk Euregio-Zwolle.
Project: Goed Gebruik Handschoenen (GGH)
In het project Goed Gebruik Handschoenen helpen we zorginstellingen met het meten en verbeteren van handschoengebruik. In welke situatie gebruik je nou precies handschoenen? Hoelang mag je ze aanhouden? Wanneer moet je weer nieuwe handschoenen aantrekken? Doe mee met dit project en leer de antwoorden op deze vragen. En wie weet gaat het handschoengebruik zelfs omlaag! Want vaak handschoenen dragen is niet altijd de juiste keuze.
Lees meerProject: Goed Gebruik Handschoenen (GGH)
Project Goed Gebruik Handschoenen
In het project Goed Gebruik Handschoenen helpen we zorginstellingen met het meten en verbeteren van handschoengebruik. Goed gebruik van handschoenen kan voorkomen dat micro-organismen van de ene naar de andere cliënt verspreid worden. Maar in welke situatie gebruik je nou precies handschoenen? Hoelang mag je ze aanhouden? Wanneer moet je weer nieuwe handschoenen aantrekken? Doe mee met dit project en leer de antwoorden op deze vragen. En wie weet gaat het handschoengebruik zelfs omlaag! Want vaak handschoenen dragen is niet altijd de juiste keuze.
Wat is het doel van het project Goed Gebruik Handschoenen?
In dit project bestrijden we de verspreiding van micro-organismen door het handschoengebruik onder zorgmedewerkers verbeteren. Je krijgt een meetinstrument, via een app, om te meten hoe het handschoengebruik nu is. Daarna ga je aan de slag met een toolbox met tips en oefeningen, om het handschoengebruik te verbeteren. Het project bestaat uit een nulmeting, het verbeteren van de resultaten met tools uit de toolbox en een nameting.
Voor wie is de toolbox van Goed Gebruik Handschoenen ontwikkeld?
GAIN biedt medewerkers die werken in de langdurige zorg of thuiszorg een toolbox, bestaande uit zeven tools, aan. Alle tools worden gratis aanboden. De tools kunnen ingezet worden zodra de uitkomsten van de metingen beschikbaar zijn. Wil of kun je niet deelnemen aan het project, maar wil je wel vrijblijvend aan de slag gaan met toolbox? Vraag deze dan aan via secretariaat@zorgnetwerk-gain.nl.
Hoe gebruik je de toolbox?
Na het uitvoeren van de nulmetingen krijg je inzicht in de zaken die goed of net iets minder goed gaan op de afdeling. Aan de hand van deze uitkomsten kun je een bepaalde tool wel of niet inzetten. Als bijvoorbeeld blijkt dat er nog kennis ontbreekt kan je kiezen voor een e-learning of webinar. Elke zorgmedewerker is anders of heeft net een andere manier van leren. Daarom kun je zelf kiezen welke tool bij jou of de afdeling past en wat haalbaar is. De toolbox helpt je vooral om het gesprek aan te gaan over handschoengebruik. Zo kunnen de tools gebruikt worden tijdens een werkoverleg of koffiepauze of juist opgehangen worden op het toilet of in de koffiekamer. Het doel van de toolbox is niet zozeer dat alles perfect gaat wat betreft handschoengebruik. Een kleine, haalbare stap in de goede richting is óók een stap.
Aanmelden
Deelname aan het project is mogelijk door je via secretariaat@zorgnetwerk-gain.nl aan te melden. Geef hierbij aan of mee wilt doen aan het project Goed Gebruik Handschoenen, Schone Handen Helpen óf beiden. Er is een beperkt aantal deelnemers mogelijk, dus geef je snel op!
Project: Schone Handen Helpen (SHH)
In het project Schone Handen Helpen ondersteunen we zorginstellingen bij het meten en verbeteren van handhygiëne. Hygiënisch werken lijkt zo normaal, maar in de praktijk gaat het toch nog wel eens mis. Je hebt het te druk, je denkt er even niet aan of het is geen gewoonte bij jou in het team. Omdat goede handhygiëne niet altijd even vanzelfsprekend en zeker niet minder belangrijk is, is GAIN met dit project gestart. Doe mee met dit project en leer meer over handhygiëne!
Lees meerProject: Schone Handen Helpen (SHH)
Project Schone Handen Helpen
In het project Schone Handen Helpen ondersteunen we zorginstellingen bij het meten en verbeteren van handhygiëne. Hygiënisch werken lijkt zo normaal. Maar in de praktijk gaat het toch nog wel eens mis. Je hebt het te druk, je denkt er even niet aan of het is geen gewoonte bij jou in het team. En dat moet het juist wel zijn. Zorg ervoor dat iedereen het gewoon vindt dat er altijd handen gewassen worden. Goede handhygiëne vermindert namelijk de verspreiding van micro-organismen en zorggerelateerde infecties. Omdat goede handhygiëne niet altijd even vanzelfsprekend en zeker niet minder belangrijk is, is het Gelders Zorgnetwerk Infectiepreventie (GAIN) met dit project gestart. Doe mee met dit project en leer meer over handhygiëne!
Wat is het doel van het project Schone Handen Helpen?
In dit project bestrijden we de verspreiding van micro-organismen door het handhygiëne onder zorgmedewerkers verbeteren. Je krijgt een meetinstrument, via een app, om te meten hoe handhygiëne nu gaat. Daarna ga je aan de slag met een toolbox met tips en oefeningen, om handhygiëne te verbeteren.
Voor wie is Schone Handen Helpen?
GAIN biedt medewerkers die werken in de langdurige zorg of thuiszorg een toolbox, bestaande uit zes tools, aan. Alle tools worden gratis aanboden, op de hygiënebox na. De tools kunnen ingezet worden zodra de uitkomsten van de metingen beschikbaar zijn. Kun of wil je niet deelnemen aan het project, maar wil wel aan de slag gaan met de toolbox? Vraag deze dan aan via secretariaat@zorgnetwerk-gain.nl.
Hoe gebruik je de toolbox?
Na het uitvoeren van de nulmetingen krijg je inzicht in de zaken die goed of net iets minder goed gaan op de afdeling. Aan de hand van deze uitkomsten kun je een bepaalde tool wel of niet inzetten. Als bijvoorbeeld blijkt dat er nog kennis ontbreekt kan je kiezen voor een e-learning of webinar. Elke zorgmedewerker is anders of heeft net een andere manier van leren. Daarom kun je zelf kiezen welke tool bij jou of de afdeling past en wat haalbaar is. De toolbox helpt je vooral om het gesprek aan te gaan over handhygiëne. Zo kunnen de tools gebruikt worden tijdens een werkoverleg of koffiepauze of juist opgehangen worden op het toilet of in de koffiekamer. Het doel van de toolbox is niet zozeer dat alles perfect gaat wat betreft handhygiëne. Een kleine, haalbare stap in de goede richting is óók een stap.
Aanmelden
Deelname aan het project is mogelijk door je via secretariaat@zorgnetwerk-gain.nl aan te melden. Geef hierbij aan of mee wilt doen aan het project Schone Handen Helpen, Goed Gebruik Handschoenen óf beiden. Er is een beperkt aantal deelnemers mogelijk, dus geef je snel op!
Wees veilig, werk schoon Hulpmiddel voor begeleiders in de gehandicaptenzorg
In dit handige hulpmiddel zie je in één oogopslag welke hygiëne maatregelen je wanneer moet toepassen.
Lees verderWees veilig, werk schoon Hulpmiddel voor begeleiders in de gehandicaptenzorg
Hygiënisch werken is belangrijk om het overdragen van ziekmakende bacteriën en virussen te voorkomen. Zeker als je werkt met kwetsbare mensen, zoals in de gehandicaptenzorg. Daarom hebben we een handig hulpmiddel ontwikkeld, waarin je snel ziet wat je moet doen om veilig te werken.
Want welke hygiënemaatregelen pas je toe als je voedsel bereidt of ondersteunt bij toiletgang? We maken het inzichtelijk aan de hand van de onderdelen: handhygiëne, persoonlijke hygiëne, reiniging en desinfectie en persoonlijke beschermingsmiddelen. Zo werk je veilig en schoon!
Download het hulpmiddel hier: wees veilig, werk schoon!
Richtlijnen en protocollen infectiepreventie
Het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI) herziet sinds 2021 de WIP-richtlijnen en zorgt voor kwalitatief hoogwaardige richtlijnen over infectiepreventie voor de drie zorgdomeinen: de medisch-specialistische zorg, de langdurige zorg en de publieke gezondheidszorg.
lees meerRichtlijnen en protocollen infectiepreventie
Het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI) herziet sinds 2021 de WIP-richtlijnen en zorgt voor kwalitatief hoogwaardige richtlijnen over infectiepreventie voor de drie zorgdomeinen: de medisch-specialistische zorg, de langdurige zorg en de publieke gezondheidszorg.
Oorspronkelijk wilden de SRI-samenwerkingspartners voor de zorgsector generieke richtlijnen uitbrengen. Dat bleek voor sommige richtlijnen een minder goede keuze. Sommige generieke SRI-richtlijnen blijken minder goed aan te sluiten bij de langdurige zorg met daarbinnen de verpleeghuizen, woonzorgcentra en thuiszorg (VVT) en de woonlocaties voor mensen een verstandelijke beperking (VG-sector). Daarom gaat SKILZ (Stichting Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg) in deze behoefte voorzien en de richtlijnen aanpassen zodat deze beter aansluiten bij de langdurige zorg.
Op SRI-richtlijnen | SRI-richtlijnen vind je alle SRI-richtlijnen en meer informatie over de SRI.
De richtlijnen voor de langdurige zorg worden ook op Richtlijnen Langdurige Zorg gepubliceerd. Per richtlijn vind je bij 'hulpmiddelen' een samenvattingskaart van de richtlijn en ondersteuningsmaterialen, die onder andere, zijn ontwikkeld door de regionale AMR-zorgnetwerken.
Als een cliënt BRMO-drager is
Je cliënt draagt een bijzonder resistent micro-organisme (BRMO) met zich mee. Houd daarom rekening met een aantal dingen.
lees meerAls een cliënt BRMO-drager is
Je cliënt draagt een bijzonder resistent micro-organisme (BRMO) met zich mee. Houd daarom rekening met een aantal dingen:
-
Om verspreiding te voorkomen, is het belangrijk dat je extra hygiënemaatregelen treft. Informeer binnen je organisatie of hier eigen beleid voor is gemaakt.
- Raadpleeg anders de landelijke richtlijnen voor BRMO-besmettingen van het RIVM.
Scroll op die pagina naar beneden, naar het kopje Maatregelen. Daaronder vind de richtlijnen per type instelling. Op basis van deze richtlijnen kan een protocol opgesteld worden voor jouw organisatie. - Je kunt ook contact opnemen met de BRMO-casemanager bij jou in de buurt.
- En dan zijn er nog de volgende informatiefolders van GAIN.
- Raadpleeg anders de landelijke richtlijnen voor BRMO-besmettingen van het RIVM.
-
Als BRMO-dragerschap ontdekt is, moet de client geïnformeerd worden. De BRMO-casemanager kan hierbij helpen. Geef de patiënt(en) en hun bezoekers ook uitleg over de extra hygiënemaatregelen en het belang van goede handhygiëne. GAIN heeft informatiemateriaal beschikbaar voor cliënten over de verschillende typen BRMO’s.
BRMO algemeen
- Film: Wie zijn de BRMO-casemanagers.
- Informatiefilmpje Wat betekent het voor de patiënt?
- Informatiefolder over antibioticaresistentie en BRMO.
- Informatiefilm over handhygiëne.
MRSA
CPE/ESBL/VRE
-
Informeer andere zorgprofessionals bij behandeling of overplaatsing dat de patiënt drager is van een BRMO-bacterie. Het is belangrijk dat alle betrokken zorgverleners hiervan op de hoogte zijn. Zij kunnen dan gepaste hygiënemaatregelen nemen. Kom je er niet uit? Contacteer een BRMO-casemanager.
Scholingen gehandicaptenzorg
GAIN biedt verscheidene inspiratiebijeenkomsten, e-learnings, en webinars rondom infectiepreventie en antibioticaresistentie aan. Klik op lees meer voor het complete overzicht.
lees meerScholingen gehandicaptenzorg
Scholingen gehandicaptenzorg
- E-learning handhygiëne binnen verpleeghuizen (gratis)
Daarnaast organiseren we regelmatig inspiratiebijeenkomsten en webinars rondom infectiepreventie en antibioticaresistentie. Bekijk de agenda en meld je vandaag nog aan. Of kijk bij webinars gemist.
Op de volgende websites kun je meer leren over goede handhygiëne en de feiten en fabels:
- Veelgestelde vragen over handhygiëne (via Zorg voor Beter)
- Feiten en fabels over handhygiëne (via NU.nl)
Op de site van Resistentiepreventie vind je veel ideeën en tools om antibioticaresistentie te verminderen.
Richtlijnen voorschrijven antibiotica (voor artsen verstandelijk gehandicapten)
De Stichting Werkgroep AntibioticaBeleid (SWAB) formuleerde landelijke richtlijnen voor antibioticagebruik, bedoeld voor ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg.
lees meerPraatplaat infectiepreventie
Deze praatplaat is een eerste hulpmiddel. Deze kan helpen bij het bedenken wat nu nodig is in uw organisatie ten aanzien van infectiepreventie en welke partijen daarbij behulpzaam zouden kunnen zijn.
Download de praatplaat hier