Als een patiënt BRMO-drager is
Als een patiënt een BRMO-drager is, zijn er een paar stappen die je moet nemen.
lees meerAls een patiënt BRMO-drager is
Als een patiënt een BRMO-drager is, zijn er een paar stappen die je moet nemen:
-
De soort resistente bacterie die je patiënt bij zich draagt, bepaalt welke extra hygiënemaatregelen je moet nemen. Natuurlijk naast de basismaatregelen, zoals handhygiëne. Vraag bij het infectiepreventieteam binnen je ziekenhuis welke extra regels gelden bij de specifieke bacterie, bijvoorbeeld voor:
- het aanbrengen van een waarschuwing, zoals een isolatie- of signaleringskaart of waarschuwing in het dossier;
- het gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals schorten, mond-neusmaskers en handschoenen;
- extra schoonmaak en/of desinfectie;
- afspraken over het stoppen van de extra hygiënemaatregelen bij de patiënt;
- maatregelen voor bezoekers.
Op de website van het RIVM vind je de WIP-richtlijn BRMO voor ziekenhuizen.
-
Als BRMO-dragerschap ontdekt is, moet de client geïnformeerd worden. De BRMO-casemanager kan hierbij helpen. Geef de patiënt(en) en hun bezoekers ook uitleg over de extra hygiënemaatregelen en het belang van goede handhygiëne. GAIN heeft informatiemateriaal beschikbaar voor cliënten over de verschillende typen BRMO’s.
BRMO algemeen
- Film: Wie zijn de BRMO-casemanagers.
- Informatiefilmpje Wat betekent het voor de patiënt?
- Informatiefolder over antibioticaresistentie en BRMO.
- Informatiefilm over handhygiëne.
MRSA
CPE/ESBL/VRE
-
Informeer andere zorgprofessionals bij behandeling of externe overplaatsing dat de patiënt drager is van een BRMO-bacterie. Het is belangrijk dat alle betrokken zorgverleners hiervan op de hoogte zijn. Zij kunnen dan gepaste hygiënemaatregelen nemen. Kom je er niet uit? Contacteer een BRMO-casemanager.
Informatiefilm voor patiënten die BRMO-drager zijn
Project: Goed Gebruik Handschoenen (GGH)
In het project Goed Gebruik Handschoenen helpen we zorginstellingen met het meten en verbeteren van handschoengebruik. In welke situatie gebruik je nou precies handschoenen? Hoelang mag je ze aanhouden? Wanneer moet je weer nieuwe handschoenen aantrekken? Doe mee met dit project en leer de antwoorden op deze vragen. En wie weet gaat het handschoengebruik zelfs omlaag! Want vaak handschoenen dragen is niet altijd de juiste keuze.
Lees meerProject: Goed Gebruik Handschoenen (GGH)
Project Goed Gebruik Handschoenen
In het project Goed Gebruik Handschoenen helpen we zorginstellingen zoals ziekenhuizen met het meten en verbeteren van handschoengebruik. Goed gebruik van handschoenen kan voorkomen dat micro-organismen van de ene naar de andere cliënt verspreid worden. Maar in welke situatie gebruik je nou precies handschoenen? Hoelang mag je ze aanhouden? Wanneer moet je weer nieuwe handschoenen aantrekken? Doe mee met dit project en leer de antwoorden op deze vragen. En wie weet gaat het handschoengebruik zelfs omlaag! Want vaak handschoenen dragen is niet altijd de juiste keuze.
Wat is het doel van het project Goed Gebruik Handschoenen?
In dit project bestrijden we de verspreiding van micro-organismen door het handschoengebruik onder zorgmedewerkers verbeteren. Je krijgt een meetinstrument, via een app, om te meten hoe het handschoengebruik nu is. Daarna ga je aan de slag met een toolbox met tips en oefeningen, om het handschoengebruik te verbeteren. Het project bestaat uit een nulmeting, het verbeteren van de resultaten met tools uit de toolbox en een nameting.
Voor wie is de toolbox van Goed Gebruik Handschoenen ontwikkeld?
GAIN biedt een toolbox, met tips en oefeningen, om het handschoengebruik te verbeteren. De tools kunnen ingezet worden zodra de uitkomsten van de metingen beschikbaar zijn. Wil of kun je niet deelnemen aan het project, maar wil je wel vrijblijvend aan de slag gaan met toolbox? Vraag deze dan aan via secretariaat@zorgnetwerk-gain.nl.
Hoe gebruik je de toolbox?
Na het uitvoeren van de nulmetingen krijg je inzicht in de zaken die goed of net iets minder goed gaan op de afdeling. Aan de hand van deze uitkomsten kun je een bepaalde tool wel of niet inzetten. Als bijvoorbeeld blijkt dat er nog kennis ontbreekt kan je kiezen voor een e-learning of webinar. Elke zorgmedewerker is anders of heeft net een andere manier van leren. Daarom kun je zelf kiezen welke tool bij jou of de afdeling past en wat haalbaar is. De toolbox helpt je vooral om het gesprek aan te gaan over handschoengebruik. Zo kunnen de tools gebruikt worden tijdens een werkoverleg of koffiepauze of juist opgehangen worden op het toilet of in de koffiekamer. Het doel van de toolbox is niet zozeer dat alles perfect gaat wat betreft handschoengebruik. Een kleine, haalbare stap in de goede richting is óók een stap.
Aanmelden
Deelname aan het project is mogelijk door je via secretariaat@zorgnetwerk-gain.nl aan te melden. Geef hierbij aan of mee wilt doen aan het project Goed Gebruik Handschoenen, Schone Handen Helpen óf beiden. Er is een beperkt aantal deelnemers mogelijk, dus geef je snel op!
Richtlijnen voorschrijven antibiotica
De Stichting Werkgroep AntibioticaBeleid (SWAB) formuleerde landelijke richtlijnen voor antibioticagebruik, bedoeld voor ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg.
lees meerRichtlijnen voorschrijven antibiotica
De Stichting Werkgroep AntibioticaBeleid (SWAB) formuleerde landelijke richtlijnen voor antibioticagebruik, bedoeld voor ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg.
Bekijk hier de richtlijnen.
Richtlijnen infectiepreventie
De werkgroep infectiepreventie van het RIVM publiceerde richtlijnen voor infectiepreventie voor verschillende doelgroepen, waaronder de richtlijn infectiepreventie voor ziekenhuizen.
lees meerRichtlijnen infectiepreventie
De werkgroep infectiepreventie van het RIVM publiceerde richtlijnen voor infectiepreventie voor verschillende doelgroepen, waaronder de richtlijn infectiepreventie voor ziekenhuizen.
De V&VN richtlijn Zorginfecties staat gepubliceerd op de V&VN website Kwaliteitsstandaard Zorginfecties | V&VN (venvn.nl).